Wat te doen in uw situatie?

SOS International Calamiteitencoördinatie: hulpverlening bij rampen
Als er meer dan 8 Nederlanders betrokken zijn bij vliegrampen, busongelukken en andere grote ongelukken in het buitenland, dan treedt het Protocol Coördinatie Calamiteiten Nederlandse Alarmcentrales in werking. Dit jaar coördineert en organiseert SOS International de hulpverlening bij rampen.
Hoe verloopt een calamiteit?
De eerste taak van de coördinerend alarmcentrale is zoveel mogelijk gegevens over de calamiteit verzamelen. Gegevens als de locatie, het aantal betrokken Nederlanders en het aantal gewonden. Op basis van alle informatie kan de hulpverlening georganiseerd worden.
-
Calamiteit
Bij een melding van een calamiteit brengt SOS International de omvang van de situatie in kaart en wie er betrokken zijn.
-
Start protocol
Het protocol treedt in werking als er acht of meer Nederlanders betrokken zijn bij een ramp. De crisiscoördinator stemt af met ministerie van Buitenlandse zaken.
-
3. Inventarisatie
De alarmcentrale start inventarisatie calamiteit. Er wordt contact gelegd met lokale instanties zoals ziekenhuizen, de Nederlandse ambassade en partners uit ons wereldwijde netwerk.
-
4. Informatie media
Het persteam bepaalt welke informatie gedeeld kan worden met de media.
-
5. Calamiteiten overleg
In het calamiteitenoverleg wordt bepaald welke hulpverlening er nodig is en of we (afhankelijk van de situatie) een hulpverleningsteam uitzenden naar de plek van de calamiteit om de getroffenen bij te staan.
-
6. Update activiteiten
De hulpverleners hebben actief contact met betrokkenen, familieleden en reisorganisaties.
-
7. Hulpverlening
De alarmcentrale zorgt ervoor dat iedereen de juiste zorg krijgt en dat de betrokken Nederlanders weer naar huis worden gebracht.
-
8. Einde calamiteit
Alle betrokken Nederlanders zijn weer thuis of in een ziekenhuis in Nederland.